Första hjälpen

Med elever i åk 6 genomför vi första hjälpen utbildning i samband med hjärt- och lungräddningsutbildningen. För att se utbildningens innehåll i hjärt- och lungräddning gå in på nämnda flik.

Utbildningens innehåll på vår skola

Vi börjar med att diskutera begreppet L-ABC vad de olika delarna betyder och att det är prioriteringsordningen för hur man ska tänka när någon är skadad.

Del 1 – Vad betyder L-ABC

L-ABC är förkortning av Livsfarligt läge, Andning, Blödning, Cirkulationssvikt/Chock.

Det är också i den ordningen man ska prioritera när någon är skadad. Eftersom vi redan har övat på livsfarligt läge och hur man kontrollerar andningen i samband med hjärt- och lungräddning så repeterar vi bara dessa delar muntlig vi gör inte några övningar i dessa områden nu.

 

Del 2 – Yttre Blödning

Vid en yttre blödning ska man lägga på ett tryckförband. Man stoppar en yttre blödning genom att lägga ett direkt tryck på blödningen. Enligt den senaste forskningen så finns det inga bevis för att lägga den skadade delen i högläge skulle påverka resultatet av skadan. Det viktiga är att få på ett tryckförband. Däremot är det inte fel att om möjlighet finns få den skadade delen i högläge.

Övning 1

Eleverna får ett tryckförband och får lägga på den runt handleden på en kompis.

 

Del 3 – Brännskada 

Hur man agerar vid en brännskada diskuterar vi bara i gruppen, vi genomför ingen praktisk övning i denna del. För att behandla en brännskada se filmen nedan.

 

Del 4 – Linda en stukad fot

När någon har stukat foten så kan man genom snabb behandling minska läkprocessen. Genom att linda foten och lägga på ett tryckförband minskar man svullnaden och läkningen av foten går snabbare.

Övning 2

Eleverna får en elastisk linda och får prova linda om en kamrat. Se instruktionsfilmen nedan.

 

Del 5 – Buktryck

Vad gör man när någon satt i halsen?

Först diskuterar vi hur man ser att en person satt i halsen och hur man reagerar. En del går iväg eller in på toaletten. Man tar sig för halsen. Man börjar kanske hosta.

Hur hjälper man en person som satt i halsen?

Håll dig lugn, ta tag i personen och luta den lite framåt, ge med rejäla ryggdunk. Om det inte hjälper utför man buktryck. Placera ena näven knuten mellan bröstspetsen och naveln placera andra handen runt den knutna näven. Tryck hårt snett uppåt. Upprepa om det behövs.

Övning 3

Eleverna tränar två och två. Man genomför ett lätt buktryck. Om man får en liten reaktion så här man gjort rätt. Låt eleverna prova några gånger var på varandra.

 

Instruktioner för buktryck. 

Del 6 – Cirkulationssvikt

Vi pratar inte så mycket om cirkulationssvikt som händer när den cirkulerande blodmängden är för liten i förhållande till blodbanans volym. Som kan ske till exempel genom en kraftig blödning. Vi pratar istället om hur man tar hand om en chockad person, den behöver inte vara skadad utan bara rädd.

Hur kan en person som är chockad reagera?

Den kan vandra omkring planlöst. Den kan skaka och gråta. Den kan vara helt tyst. Den kan skrika. Det kan se ut på många olika sätt.

Hur behandlar man en som är chockad. Om den dessutom är skadad till exempel blöder så ta hand om skadan. Om möjligt försök lägga den skadade ner på rygg. Se till att den behåller värmen genom att lägga en jacka under och över den skadade. Prata lugnt med den drabbade. Man kan eventuellt hålla benen i högläge.

 

Om man vill veta mer om hur man behandlar andra typer av skador så kan man läsa detta material från ”Svenska första hjälpen rådet”. 

I dokumentet står det hur man behandlar tandskador, kramp och astmaanfall med mera.

Svenska riktlinjer för första hjälpen