Hur genomför man då ett isvaksdopp på ett säkert sätt?
På videon ser ni en av mina första elever som genomförde ett isvaksdopp. Under kan ni läsa hur man genomför ett isvaksdopp och vad man ska tänka på rent praktiskt. För att själv lära mig hur man som ledare ansvarar för ett isvaksdopp så tog jag hjälp av Naturskolan i Sollentuna. På den här videon håller jag mig i bakgrunden och lär av honom. Nu när vi har genomfört det här projektet under 10 år så har vi bytt roller, nu är det jag som håller i det mesta och han har tagit ett steg tillbaka men samarbetet fortsätter. Eftersom det måste vara helt säkert för eleverna så bör man vara två kunniga personer som arbetar tillsammans.
Praktiskt genomförande av ett isvaksdopp.
Säkerhetsutrustning och Praktiskt genomförande
Eleven som ska bada har en ryggsäck på ryggen som de får låna. Ryggsäcken ger eleven extra flytkraft. Eleven har en säkerhetslina runt midjan som en ledare håller i.
Eleven har kläder enligt packlistan nedan.
Eleven går fram till kanten. Ledaren står bakom med en hand i ryggen så att inte eleven halkar och faller bakåt och slår i huvudet.
Eleven bestämmer själv när klivet ut i vattnet ska genomföras men låt dem inte stå för länge vid kanten, be då hellre eleven att backa och komma och försöka igen senare.
När eleven är redo att bada fäller hon ut armarna för att inte hamna med huvudet under vattnet. Sedan tar man ett stort steg ut och hamnar i vattnet. Eleven vänder sig om där hoppet skedde. För där är troligast att isen håller. Eleven lägger upp armarna på kanten. Lossar först ena isdubben och trycker ner den i isen. Sedan lossar man den andra isdubben och trycker i den. Sedan sparkar/simmar man med benen och drar växelvis upp sig med isdubbarna.
Om eleven behöver hjälp så kan man ta tag i ryggsäcken och lyfta upp eleverna lite.
När eleven kommit upp, tar man tag i armen på eleven och för den bort en bit från vaken. För det blir så halt vid kanten. Sedan håller eleven ut armarna och man tar av ryggsäcken och säkerhetslinan. Sedan ber man eleven att hålla i isdubbarna så att man inte halkar och skär sig på dom när man springer upp och byter om i tältet. Kompisen följer med från vaken och upp i tältet och är med tills dess att eleven har torra kläder på sig och är varm.
Ledaren som håller i eleven har också en lina runt midjan som sitter fast i isen. Borra ett hål en bit ifrån vaken knyt linan runt ett vedträd och tryck ner i hålet. Anpassa linan så inte ledaren åker i vattnet men den ska ändå nå ända fram till vaken så att man når personen. Den andra ledaren hjälper nästa elev på med ryggsäck och säkerhetslina. Sedan hjälper båda ledarna till att ta av utrustningen för den som har badat.
Alltid två vuxna som ansvarar vid badet. Extra vuxna behövs vid tältet där eleverna byter om. Någon vuxen vid elden och en som cirkulerar runt och ser till att alla är varma och mår bra.
Hjälpkompis vid isvaksdoppet
Under isvaksdoppet kommer du att bli tilldelad en kompis som kommer att hjälpa dig vid ombytet. Kompisen ansvarar för att hjälpa dig av med kläder om så krävs. Kompisen hjälper dig att få fram nya torra kläder från väskan. Packa det du vill komma år först överst i packningen som handduk och det som du ska ha på överkroppen.
Ta av dig på överkroppen först, vattnen rinner neråt. Torka dig och sätt på dig torra kläder på överkroppen. Ta sedan av dig på underkroppen, torka dig och sätt på dig torra kläder.
Avsluta med att sätta på dig vinterkläder, jacka, överdragsbyxor, mössa, vantar, vinterskor och sockor.
Se till att röra dig så mycket som möjligt efter badet, bli inte stillastående, drick varm dryck. Kompisen hjälper dig att komma ihåg att röra på dig.
Om det krånglar vid ombytet be en vuxen som är vid tältet om hjälp.
Vilka kläder ska man ha på sig
Packlista
Kom rätt klädd på morgonen:
- Vinterskor
- Strumpor
- Sockor
- Underställ
- Tröja
- Byxor
- Eventuellt extra tröja och byxor.
- Jacka
- Överdragsbyxor
- Vantar
- Mössa
Tänk på att ta på de kläder som ni avser att bada i redan på morgonen, överdragsbyxor, jacka och skor tar man av och byter precis före doppet.
Man bör ha 3 lager på sig under dagen.
Kläder vid isvaksdopp:
Enklaste sättet är om man har på sig det man ska bada i under överdragsbyxorna, då är det bara att ta av sig överdragsbyxor, jacka och byta skor.
Vid isvaksdoppet har man på sig:
- Gymnastikskor
- Strumpor och sockor.
- Underställ, alternativt båda delarna som står under.
- Träningsoverall alternativt mjukbyxor och tröja.
- Vantar
- Mössa
Man bör ha minst två lager på sig.
Att byta till efter isvaksdoppet:
- Underställ
- Träningsoverall alternativt mjukbyxor och tröja.
- Underkläder
- Strumpor/sockor
- Vinterskor
- Vantar
- Mössa
- Jacka och överdragsbyxor som man tog av sig före doppet.
- Handduk
- Påsar att lägga blöta kläder i.
Packa det du vill komma åt först överst i ryggsäcken. Handduk och kläder för överkroppen. Drick varm dryck och rör på dig efter badet.
Man bör ha 3 lager på sig efter doppet.
Alla ska ha matsäck med sig, varm mat och dryck. Sittunderlag kan vara bra att ha med sig det finns några till utlåning.
Observera att alla måste ha vantar och mössa på sig under hela dagen både före, under och efter badet, det är obligatoriskt.