Lär dig simma

De fyra simsätten

 Att kunna simma är både kul och livsviktigt! Simning är dessutom ett jättebra sätt att träna kroppen på eftersom många muskelgrupper arbetar samtidigt, vilket gör att du tränar både armar och ben. Det finns fyra olika simsätt som du kan använda, varför inte testa allihop?

Bröstsim

 I bröstsim är bentaget viktigt. Fötterna dras upp mot rumpan och därefter vinklas fötterna utåt sidorna. Tryck sedan fötterna utåt och ihop. Armtaget ska vara ganska litet, framför kroppen och börjar när kroppen och armarna är sträckta. Du andas ut varje gång armarna sträcks framåt.

Lär dig simma bröstsim.

Ryggsim

 Både bensparken och armtagen i ryggsim liknar crawl, skillnaden är att du nu ligger i ryggläge. Kroppen ska vara sträckt och öronen under vattenytan. Benen är raka och rör sig upp och ner hela tiden. Armarna rör sig bakåt, en i taget. Näsan ska peka rakt upp mot simhallstaket eller himlen, beroende på om du simmar inne eller ute.

Lär dig simma ryggsim.

Frisim/Crawl

 Crawl är det snabbaste simsättet. Det är även det enklaste simsättet att lära sig tillsammans med ryggsim. I crawl är bensparken ”motorn”. Benen är sträckta och pendlar upp och ner. Armtagen ska vara långa och det gäller att få bra grepp i vattnet. Föreställ dig att dina armar gräver undan vattnet som en grävskopa. När du andas måste du blåsa ut luften under vattenytan innan du vrider kroppen och huvudet för att kunna andas in.

Lär dig simma frisim.

Fjärilsim

 Fjärilsim utgår från en delfinkick som är som en vågrörelse som går genom hela kroppen. Armtaget görs genom att båda armarna förs fram samtidigt över vattenytan. När huvudet är som högst, andas du in. Tänk på att andas ut under vattenytan.