Doppboll har jag som introduktion till basket. För yngre elever är det perfekt som alternativ till det vanliga basketspelet. Nu finns det lite olika varianter på doppboll men jag kör det inomhus. Vi har två stora plintar som står under basketkorgarna där en målgörare från varje lag står på.

Spel 1 – Regler

Man väljer ut en person som står på plinten mittemot sitt eget lag. Spelet börjar med att man kastar upp bollen, en från varje lag hoppar upp och petar bollen bakåt. Sen är spelet igång. Man får inte gå med bollen, varje gång man fångar bollen måste man doppa bollen i golvet före man passar vidare. Missar man att doppa blir det andra lagets frikast från stället där regelbrottet skedde. Poäng gör man genom att man passar målgöraren som står på plinten. När den fångar bollen behöver den inte doppa utan den ställer sig upp på plinten och försöker sätta bollen i korgen. Missar man så fortsätter spelet bara. Om man sätter bollen så blir det motståndarens boll under korgen och man byter målgörare. Den som passade målgöraren ställer sig på plinten.

Spel 2 – Regler

Reglerna är som ovan med skillnad att nu efter man har doppat bollen så får man gå med bollen om man studsar den samtidigt men man får bara studsa med en hand men det är ok att växla hand. Poäng görs som i spelvariant 1.

Spel 3 – Regler.

Samma regler som ovan med skillnad att nu behöver man inte doppa bollen utan nu blir det mer likt basket i själva spelet. Poäng sker dock som i spelvariant 1. Skillnad från basket är dock att vi blandar inte in steg med boll i handen utan steg får endast tas i samband med att man studsar bollen. Om man vill kan man lägga in roteringar i spelet.