Frisbee brukar jag köra med klasserna ett par lektioner varje år framförallt med mellanstadiet. Frisbee är ett bra sätt att träna på att kasta och fånga. I spelet så tränar eleverna på att förutom att kasta och fånga även på att röra sig. Reglerna anpassar vi lite för att spelet ska bli enklare. Det som lyfter ultimate frisbee är framförallt att det är en sport som inte har några domare utan spelarna dömer själva. Det trycker jag på i regelgenomgången. Det gör den här sporten unik. Däremot så hjälper jag eleverna med reglerna under spelet för det blir för svårt för dom annars.

Så här spelar jag frisbee i skolan. 

Övningar 

Jag går genom med eleverna hur man kastar och fångar. Sedan delar jag in eleverna 2 och 2. Eleverna börjar ganska nära varandra med att passa och fånga. Sedan ökar vi avståndet.

Sedan delar jag in klassen i tre grupper. Två grupper spelar ultimate frisbee mot varandra. Den sista gruppen kör frisbee golf.

Frisbee golf.

Man kör två och två. Är det ojämnt antal elever så kan man köra på tre i en grupp men inte fler. Alla har en varsin frisbee. Man bestämmer var man ska börja kasta ifrån och vad man ska träffa. Alla kastar ut sin frisbee. Sedan går man fram till sin frisbee, den som är längst ifrån börjar kasta. Sen räknar man antalet kast. Den som träffar målet på minst antal kast vinner omgången och får bestämma ett nytt mål att träffa. Blir det lika så får man bestämma tillsammans.

Ultimate frisbee

Nu har jag nog mycket egna regler. Spelplanen se ut som vanligt med målzoner två stycken och mittenzon se bilden i länken nedan.

Man startar spelet genom att lagen ställer upp på en linje vid sin målzon. Ena laget kastar ut frisbeen. När frisbeen landat får anfallande lag springa ut och placera ut sig. När en i anfallande lag plockar upp frisbeen så får motståndarna springa ut och försvara.

Försvararna väljer ut en person som man ska täcka. Man får bara täcka den som man har valt, alltså punktmarkering när motståndarna har frisbeen.

Poäng gör man genom att en i laget kastar frisbeen in i poängzonen på motståndarens sida. En person i egna laget måste fånga frisbeen i målzonen för att det ska räknas som poäng. Missar man mottagning så blir det motståndarens frisbee från målzonslinjen.

Fångar man frisbeen i målzonen och gör poäng så ställer lagen upp på linjen igen som man startade spelet. De lag som gör poäng kastar ut frisbeen och de som släppte in poänget blir då anfallande lag.

Det finns fem olika sätt att ta tillbaka frisbeen under spelet.

Det första sättet är om frisbeen är i luften så kan man slå ner den i backen. Oavsett vem som slår ner den i backen så blir det alltid den som slår ner frisbeen som startar spelet från där frisbeen ligger.

Det andra sättet är om man bryter passningen det vill säga fångar frisbeen i luften då spelar man bara vidare.

Det tredje sättet är att om frisbeen ligger på marken och ingen har slagit ner frisbeen i backen. Utan den som passade frisbeen missade alla då gäller den som först lägger handen på frisbeen som får den. Oavsett vilket lag man tillhör. Man får absolut inte sparka eller trampa på frisbeen.

Det fjärde sättet är om man täcker sin kompis i motståndarlaget då kan man börja räkna högt till 10 kommer man till tio och passen inte har gått ut då blir det min frisbee.

Det femte sättet är om frisbeen går ut över sidlinjen då blir det alltid motståndarens frisbee från stället där den gick ut.

Försvararna 

Försvararna får bara täck inte gå in i närkamp, de får bara täcka den som de har valt ut. Alltså bara en person kan täcka den med frisbeen.

Anfallarna 

Anfallaren som har frisbeen får rotera som i basket.

Om det blåser väldigt mycket så byter vi sida när det blir poäng. 

Ultimate Frisbee – Beskrivning av de riktiga reglerna och riktlinjerna.

Film om hur man kastar en frisbee (på engelska)