Vad är Kin-ball

Kin-ball är ett annorlunda bollspel som lockar många elever till rörelse. Eftersom det är en relativt okänd aktivitet så finns det mycket utrymme att skapa egna lekar och spelidéer som passar gruppen. Kinball är en gigantisk boll som väger väldigt lätt.

Oavsett fysisk kapacitet eller bakgrund från andra sporter känner alla deltagare sig delaktiga och inte sämre än någon annan!

Spelets regler

Kin – Ball Spelregler

Lekar i Kin-ball

Observera att du som transporterar bollen kan stoppa in fingrarna i facket vid ventilen på bollen vid (Bulldogen, Tågurspårningen och cowboyen)

Bulldogen (Giant bubblegum)

En, två eller flera jagar de övriga med bollen/bollarna. Om man blir träffad eller springer utanför banan så stannar spelaren exakt på stället utan att flytta sig och är sedan med och hjälper till att kulla de övriga. Spelarna måste springa från kortsida till andra kortsidan inom 5 sekunder eller när ledaren ropar bulldog.

Indiana Jones och Stenen

Alla ställer sig i en ring. 3-10 spelare bildar en ny ring inne i ringen, vända ut mot de andra. Avståndet mellan de båda ringarna ska vara cirka 1.5 meter i diameter. Indiana Jones placeras mellan ringarna och skall försöka undvika att bli träffad av bollen. Vänd på leken. Indiana Jones skall försöka springa ifatt stenen.

Det är ok att byta håll när Indiana jagar bollen.

Racerbanan

Som ovan i ”Indiana Jones” men ta tiden som gruppen lyckas transportera bollen på marken med hjälp av händerna på 3-5 varv.

Transportera bollen i grupp

Ge gruppen i uppgift att transportera bollen på olika sätt. Inte använda händerna. Bara med huvudena. Två måste ha minst en hand i golvet vid förflyttning osv. Gör på tid eller tävla i lag om du har fler bollar.

Super King

Sätt upp trollinor/volleybollnät i ett kors. Volleybollspel med fyra lag. Det lag som missar åker ner och blir bonde. De andra lagen flyttar upp ett steg som i King. Bollen får både kastas och slås.

Minutboll

Dela in salen i fyra zoner som i ett kors på mitten. Spelarna fördelar sig jämt på alla fyra zonerna. Spelet går ut på att inte ha bollen på sin sida när en minut gått. Alla slag tillåtna utom sparkar. Man får springa med bollen. Dock ej gå in på andra lags zoner.

Tåget

Du som ledare rullar bollen över eleverna som ligger på en lång rad. Variera med vilken tyngd du lägger på bollen som går över deras magar. Slå på bollen ovanifrån som en bongotrumma för att utmana elevernas mod och magmuskler.

Tågurspårningen

Alla ligger ned på golvet med cirka 0,3 meters mellanrum. Ledaren transporterar bollen/tåget över eleverna som är järnvägssylar. Så fort bollen passerar den bakersta eleven/sylen så får den springa fram och lägga sig längst fram på spåret och bilda en ny syl. Ledaren börjar långsamt öka farten och efter ett tag när eleverna inte längre hinner lägga sig först när bollen/tåget kommer sker urspårningen. Detta anpassar ledaren genom sin egen hastighet.

Bron

Sitt eller ligg ner med fötterna emot varandra på en lång rad. Bollen skall nu transporteras över bron endast med hjälp av fötterna.

Eleverna sitter rygg mot rygg med händerna upp och skall transportera bollen ovanför sina huvuden. Variera sätten att transportera bollen med olika kroppsdelar/ställningar.

Sumobrottning

Stå mitt emot varandra med bollen i mellan er. Försök trycka ut den andre utanför ringen/rutan. Går och köra mot två eller tre. Förklara risken för ihopstötning mellan eleverna om bollen glider undan.

Plintvolleyboll

Två lag. Lagen skall försöka få upp bollen till sin målvakt som står på plinten. Man kan med fördel ställa två målvakter på plinten så blir det lättare för dem att fånga bollen däruppe. Bollen får inte nudda mark. Då går bollen över till andra laget. Det är tillåtet att springa med bollen. Det är tillåtet att slå bollen ur motståndarens hand. Samma regler som i basket bör tillämpas vad det gäller kroppskontakt. Ställ plintarna i de runda basketzonerna på varje planhalva så har du en naturlig målgård där ingen får vistas.

Hundarna och Hundbenet

Eleverna delas upp på två lika stora led och varje elev numreras från 1-15 eller mer. Ledan skall stå med 5 meters avstånd från varandra med eleverna vända mot varandra så att en korridor bildas mellan de båda lagen. Spelaren i mitten av ledet utrustas med en basketboll ”Hundkopplet” eller liknande. Hundbenet placeras i mitten mellan båda lagen. Läraren ropar sedan ut ett nummer. Dessa två elever skall med hjälp av den lilla bollen som de först hämtar hos eleven i mitten av sitt led putta den stora bollen hem till sitt bo. Boet kan till exempel vara hela den ena väggen på ena långsidan. Eleverna som står i ledet får hjälpa till att röra bollen i rätt riktning så länge de inte flyttar på fötterna eller använder händerna.

Instruktionsfilmer, lekar och övningar i Kinball 

Förflytta bollen i grupp 1

Förflytta bollen i grupp 2

Giant Bubbelgum

Monstertruck

Tåget 

Tågurspårningen 

Indiana Jones

Hundbenet och Kopplet