Linjeorientering använder jag mig av när eleverna ska ut i en ny terräng för första gången. Syftet med linjeorientering är att eleverna ska kunna gå en sträcka i skogen tillsammans med en kompis utan att en vuxen följer dem. Målet är att eleverna ska lära känna skogen och stigarna på egen hand men samtidigt känna trygghet. Eleverna ska på vägen få svara på olika frågor kring orientering och olika karttecken för att samtidigt träna sina kartkunskaper.

Förkunskaper

Eleverna bör ha en del förkunskaper i hur man använder kartan, vi brukar börja med orientering på skolgården för att sedan orientera på en äng och runt ängen. Sedan får eleverna genomföra linjeorientering som nästa steg.

Hur gör man

Steg 1

Det första man behöver göra är att beställa kartor över området som man vill att eleverna ska orientera i. Därefter tar man kartorna och ritar en linje den väg som man vill att eleverna ska gå. Tips: plasta in kartorna så kan man använda dem flera gånger.

Steg 2

Gå ut i skogen och förbered sträckan på två olika sätt. Först sätter jag upp frågor som eleverna ska svara på som en vanlig tipsrunda så frågorna nedan.

Sedan sätter jag upp glada och ledsna gubbar på vägen med jämna mellanrum. De glada gubbarna sätter man längs vägen som de ska följa. De ledsna gubbarna sätter man vid stigar där man tror att det finns en risk att eleverna kan gå fel.

Steg 3

Sedan trycker man upp lappar med antalet frågor som en vanlig 1X2 tipsrunda och så behöver man pennor till varje par som de kan skriva på.

Genomförandet

Gå genom med eleverna hur man passar kartan, åt vilket håll norr är åt. Hur man fyller i tipslapparna.

Jag brukar även gå genom att man aldrig får springa ifrån sin kompis och berättar för eleverna hur de ska agera om någon skadar sig. Sedan är det bara att skicka iväg dem med karta, tipslapp och en penna. Skicka iväg dem med lite mellanrum.

Material till linjeorientering 

Glada och ledsna gubbar 

Perfekt att sätta upp längs vägen med lite mellanrum. Glada gubbar när de är på rätt väg och en ledsen gubbe när de är på fel väg. Kommer de till en ledsen gubbe betyder det att de ska vända tillbaka mot stigen som de var på före de kom till den ledsna gubben.

Glad gubbe

Ledsen gubbe

Tipsfrågor

Tipsfrågorna är anpassade efter vår skog som vi arbetar i. Så därför kanske man inte kan använda sig av dem rakt av. Tipsfrågorna är gjorda så att de sitter vid olika förteckningar. Till exempel frågor som handlar om sten hänger vid en sten osv.

Linjeorientering fråga 1

Linjeorientering fråga 2

Linjeorientering fråga 3

Linjeorientering fråga 4

Linjeorientering fråga 5

Linjeorientering fråga 6

Linjeorientering fråga 7

Linjeorientering fråga 8

Svarskort 

Svarskort Linjeorientering 1X2

Kartor

Min linjeorienteirngskarta ser ut så här.

Linjeorientering karta