Vad är Expedition Vaxmora

Expedition Vaxmora är ett idrottsprojekt som hela skolan deltar i. Eleverna i årskurs 6 är funktionärer och håller i dagen. Övriga elever i årskurs 1-5 blandas och delas in i olika lag. I varje lag deltar cirka 8-10 elever.

Syftet med dagen är att eleverna ska genomföra olika samarbetsövningar där de samlar poäng. Målet med stationerna har varit att de ska bygga på samarbete och där jag har försökt komma på stationer där eleverna inte behöver stå i kö utan alla ska delta under övningarna men att man kan ha olika roller eller uppgifter.

Eleverna i årskurs 6 är funktionärer de förbereder och ställer i ordning stationerna, sedan instruerar de lagen och sätter poäng.

Vi har två olika priser i denna tävling. Ett pris går till det lag som har samlat flest poäng och ett pris går det lag som har samarbetat bäst och haft roligast. Det är eleverna i år 6 som avgör vilket lag som ska få det sista priset. Priserna vi brukar ha är små mjukisdjur.

Varför genomför vi detta projekt.

Kursplanen för idrott och hälsa, ämnets syfte.

”Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för andra. Undervisningen ska skapa förutsättningar för alla elever att under hela sin skoltid kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.”

Dessutom vill vi att eleverna i år 6 ska få öva sig på att leda och organisera aktiviteter för andra. Vi genomför också dagen för att hela skolan ska göra något tillsammans åldersintegrerat. Alla ska kunna genomföra övningarna oavsett om man är 7 år eller 11 år.

DSC_4775
Här ska laget transportera vatten genom olika rör med hål i. Vattnet ska gå mellan varje deltagare som har varsitt rör, i slutet finns en hink där vattnet töms som är markerad med poäng utifrån hur mycket vatten de lyckas fylla hinken med. Eleverna har fyra minuter på sig att förflytta så mycket vatten som möjligt.